Per Ström

Följande inlägg är det Lilian Kokkonen som har skrivit, inte jag. Hon lånar plats i min blogg.

 

 

"Per Ström har skrivit en bok som heter Sex feministiska myter, där han kort sagt vill slå hål på några av de argument som visar att vi fortfarande inte uppnått jämställdhet i Sverige.

Dessa är hans påstådda myter: Att kön är en social konstruktion. Kvinnor för lägre lön för samma jobb. Kvinnor har svårare att göra karriär. Män slår kvinnor. Som en parentes här kan jag nämna att när Metro intervjuade honom ifrågasattes bland annat det här påståendet. Då menade han att bara för att en liten klick män slår kvinnor så gör inte alla det. Därför behöver man tydligen då inte nämna att någon gör det, att säga att män slår kvinnor är som att jämföra Per med Hitler för han var ju också en man. Jag är inte så säker men jag tror att det kanske finns några fler män som slår kvinnor än det finns män som är som Hitler? Kvinnor dubbelarbetar. Kvinnor får sämre sjukvård.

Jag fick upp ögonen för Per Ström när jag hörde honom hos Ashberg på p1. Han är en bloggare som själv uttrycker att han brinner för jämställdhet och gärna bokas in för föreläsningar i ämnet? Mycket av det han säger är galenskaper och i en liten del finns såklart substans.

En av mina favoriter är när han säger att kvinnor får skylla sig själva som får låg lön ibland annat vårdyrken. ”Ingen står med pistol och tvingar kvinnor att söka vårdutbildningar” säger han i en intervju i tidningen Metro.

På sjuksköterskeprogrammet hade vi i ett ämne en hjärtspecialist som lärare som berättade om forskningen på mäns hjärtan som sedan utövats på kvinnor med ibland dödliga konsekvenser. Därför valde jag att granska ett av påståendena i myt 6: Kvinnor får sämre sjukvård. Ofta är hans källor olika tidningsartiklar som han anser stödjer hans sak och så också i det här fallet.

85. Artikel ”Testas läkemedel bara på män?” Svenska dagbladet 10 februari 2008http://www.svd.se/nyheter/inrikes/testas-lakemedel-bara-pa-man_856983.svd

 

Per Ströms bok ” Sex feministiska myter”

Där refererar han till Jane Ahlqvist-Rastad på läkemedelsverket som i en intervju med Svenska dagbladet vill sticka hål på myten att läkemedel bara provas ut på män och är utformade för män. Jane Ahlqvist-Rastad påstår att någon uppenbar kvinnlig diskriminering egentligen aldrig har funnits? Senare i artikeln medges dock att studier av depression, demens och migrän domineras av kvinnor medans studier av hjärt- och kärlsjukdomar domineras av män. Detta på grund av att fler män drabbas av hjärtsjukdomar.

Egna kommentarer:

Det kan vara fler män till antalet, men även för kvinnor är hjärtinfarkt den enskilt vanligaste dödorsaken enligt hjärt- och lungfonden. De har även i en färsk rapport från mars 2011 kommit fram till att kvinnor i flera landsting underbehandlas gällande hjärtsjukdomar. För kvinnor är den underbehandlingen mer vanligt förekommande än för män.

Per vill krossa myten men det frångår ju inte att det är mäns hjärtan det har forskats mest på något de tar upp i en artikel i Aftonbladet. Det måste ju forskas lika mycket om båda könens hjärtan eftersom det skiljer sig avsevärt mellan dem. Kvinnor har mindre och finare kärl vilket har stor betydelse för deras vård. Go red som han kritiserar så hårt för att vara riktad enbart till kvinnor samlar in pengar för att öka forskningen för kvinnohjärtan eftersom även de anser att den idag är bristfällig. Där har även männen vinning att hämta eftersom de forskar om skillnaderna.

Kanske vill han bara skapa en debatt och belysa hur galet vissa människor tänker och visa på att Sverige 2011 fortfarande inte är jämställt? Kanske han på riktigt tycker så här och då borde hålla sig till saker han kan och förstår sig på, för hans bok innehåller många hål och brister och känns bara som ett rop att det är faktiskt synd om oss män också. Mår någon bättre av att det i olika områden är synd om båda könen? Det primära är väl ändå att i gemenskap motverka detta? I radioprogrammet var han missnöjd över att män inte får anslag för att öppna motsvarigheter till kvinnojourer och stödgrupper. När hans motdebattör Eva-Britt Svensson (Eu - parlamentariker)sa att många sådana grupper för kvinnor har startat ideellt i vardagsrum och sedan fått anslag när de visat att det finns ett behov var han inte lika intresserad. Det tycker jag säger allt.

http://www.metro.se/nyheter/par-strom-man-ska-inte-skuldbelaggas/EVHkeq!0Y7fJUniqHZ0o/

http://www.hjart-lungfonden.se/Documents/Press/Kvinnohjärtindex_2011.pdf

http://mobil.aftonbladet.se/halsa/kvinnlighalsa/article12413894.ab;jsessionid=DA0EB0BB72B83B1F171003B930A64B94.mobil-www4 ."

http://onewaycommunication.tumblr.com/post/6597322518/men-vafaaaaaaan


Prenumerera på den tidning som låter barn vara barn.

http://www.positivforlag.se/endaalternativet/ <--- Klicka här och lämna intresseanmälan! Skulle verkligen vilja att den här tidningen inte går ur tiden eftersom resten av barntidningarna i affärerna inte lämnar mycket av intresse sett ur ett genusperspektiv.

RSS 2.0