Nanny-fasoner

Part II borde ju alltså komma nu.. men jag orkar inte ladda in fler bilder just nu.

Jag försöker skriva på min lilla tenta. Det går sådär kan jag säga. Ska träffa Emmy imorrn (och kanske några fler från gruppen) och diskutera lite och se om vi kan få någon rätsida på det här. Att inte lämna in på torsdag är iaf inget alternativ. Hellre få komplettera än att skjuta upp.

Snaaart ska vi hämta hem vår lilla skrutt, som sovit hos sin mormor och morfar i 2 dagar. Fast vi var där igår också, så det är ju inte som att vi inte sett honom på 2 dagar. Saken är att han är ju där varje måndag istället för på förskolan (att han skulle sova där sön-mån var alltså bestämt sedan innan) och den här veckan skulle han alltså vara där idag med (för värmepannan på förskolan var trasig och det var osäkert om de skulle kunna vara där, orka krångla med annan förskola när man inte måste) så då kändes det onödigt att plocka hem honom igår kväll bara för att sova o sen dit på morgonen igen. So shoot me, liksom. ;)

En sak jag funderat på sedan igår är att det här med Nanny-fasoner. Finns det alltså människor här i Sverige som anser att de är bra? Allt Nanny-fasoner föder, är skam. Skam och åter skam. "Trots" är inget dåligt, det gäller bara att lära sig att hantera det på rätt sätt. Det är därför jag inte tycker att trots finns, för ordet har en för dålig klang, vad det handlar om är utveckling, inget jävelskap, som folk får trots att låta som.
 
Alternativ- och barnets delaktighet i beslut, och förberedelse, det är ord jag gillar. Och det är ord som funkar här hemma. Självfallet bestämmer inte Ville allt här hemma, det skulle leda till katastrof. ;) Men däremot får vi det att låta som att han bestämmer genom att ge alternativ. Pottan eller toaletten? Tröjan eller byxorna först? Ska du borsta tänderna först eller ska jag? Vi har bestämt redan att han ska kissa innan vi går ut, han ska ta på sig kläderna och han ska borsta tänderna. Sen i vilken ordning han gör det och var han vill kissa, det är upp till honom. Hans beslut. Däremot tycker jag att man ska passa sig för att ge barnen för många alternativ. Det räcker med 2.

Med förberedelse menar jag att inviga barnet i vad som ska hända under dagen och säga det många ggr om. Vi pratar redan på kvällen om vad som ska hända nästa dag. På morgonen upprepar vi vad som ska hända och jag bryter ned allt i mindre steg. Att förbereda honom en timme innan på att han ska kissa innan vi tar på overallen och går till förskolan, det funkar, för det upprepas några ggr så när vi väl står där och snart ska ta på overallen så vet han om att han måste kissa innan. Det är då alternativen kommer in.

Självklart testar han oss ibland, men när han gör det får han alternativ då med, så den här "trotsen" hinner aldrig infinna sig. Han är liksom redan med och tar beslut i vardagen, så han behöver inte testa oss. Skulle han nångång göra en klassiker och lägga sig ned på golvet och vråla i affären, då finns det alternativ då med. "Gå bredvid mamma o pappa, sitta i vagnen, eller ligga kvar men då ligga kvar själv eftersom mamma o pappa måste fortsätta handla" Jag är rätt säker på vad han skulle välja och inte är det att ligga kvar och vråla. MEN, skulle han välja det, så är det okej, hans beslut. Konsekvensen blir att mamma o pappa fortsätter handla, vilket han skulle upptäcka ganska snart och tröttna.

Fast viktigt är att tillägga att jag inte bara skulle BAM ge honom de där alternativen. Först skulle jag givetvis fråga varför han är arg, få honom att förstå att det är okej att vara arg... det är bara beteendet som inte är okej.

Skulle kunna rabbla på en hel del om det här känner jag.. är så oerhört intresserad av det och lamslås varje gång någon nämner att Nanny-fasoner skulle vara bra. Skam kommer ungarna att känna av ändå tyvärr, utan att vi som föräldrar behöver vara där och bidra.

Julafton Part I

Jag är verkligen inne i en torka när det gäller skolan alltså.. Jag tycker det är SÅ intressant på seminarier och föreläsningar, men att sen sitta hemma och utföra något, det är B just nu. Men det lär ju vara för att det varit jul också.. man har prioriterat annat liksom och då är det svårt att hänga med fullt ut. Men men, på torsdag ska en liten tenta in (som jag inte har börjat med. bra där Marie) så efter det blir det lugnt i några dagar tänkte jag. Försöka hitta det där lilla extra igen. Dessutom ska jag köpa mig ett träningskort och börja träna efter nyår, så kanske lite av tröttheten försvinner också.

Jag tänkte att jag skulle gå mot strömmen. Det är ju sååå inne att säga "jag ger inget nyårslöfte, för om jag inte kan hålla det så har jag inte lovat nåt iaf", precis som alla andra år. Jag ger ett. Mitt nyårslöfte är att jag ska gå ned i vikt. Och det har jag tänkt göra genom träning, för det där med att inte få äta saker o ting, det vet jag att jag inte kan hålla. Nu har jag alltså avgett ett nyårslöfte, så om jag inte går ned i vikt så har jag svikit mig själv. Ska ner ungefär 10 kg tänkte jag. Jag har egentligen ingen större tidsbegränsning än just året 2011, men jag tänkte att detta skulle hinnas med innan sommaren, så får vi se..

Julen i år var absolut perfekt. Lugnt och stilla, härliga människor, god mat/godis, fina julklappar, sällskapsspel och sist men absolut inte minst, älskade lilla Ville som älskade att öppna julklappar. Kärlek. Det blir svårt för julen 2011 att slå den här, men minst lika fin ska den iaf bli.

  

Dagen startade med att Ville fick öppna sista vanten i hans julkalender. Eftersom han eller Vira redan några dagar tidigare hade öppnat en vante extra (förstås utan vår vetskap) så fick jag ändra om lite då det saknades en present. Vi la istället dit en lapp med en bild på en ugn. Julklappsjakten hade därmed startat! I ugnen låg en lapp med en julgran på.. där en lapp med.. osv osv.. Ni fattar. ;) Han tyckte det var superkul! =) Nästa år ska vi göra jakten ännu större, för vi visste inte riktigt om han skulle förstå och tycka att det var roligt i år. Efter att han hittat sin julstrumpa med julklapp i, som var pärlor och pärlplattor size små, var det efter en stund dags för resten av julklapparna. Vi försökte så smått att han skulle öppna en i taget och hinna leka med den innan nästa. Det gick bra för typ 3 julklappar, sen förstod han att han får ju mer, så då fanns det ingen återvändo, alla skulle öppnas. ;)
I år köpte vi Musse Pigg-flygplan, pärlor och pärlplattor, Bamse musiksaga, Bamse målarbok, Lilla Gubben och Herr Nilsson, Pippi-möbler till Pippi-huset som han senare fick av mormor och morfar, jeans och tröja med lille skutt på, Mimmi med tillhörande bil, tunnel till tågbanan (som spelar olika ljud när tåget åker igenom), Musse Pigg-film, Mora Träsk-film och Små Einsteins-film. Tror det var allt.

Nu hinner jag inte uppdatera resten, för Kristian kommer o hämtar mig nu! =)

Uppesittarkväll

Idag var vi hos Max med familj och hälsade på för att önska god jul och ge julklapp. Han var mer intresserad av själva pappret, så han är en fullt normal "bebis" med andra ord. ;)


Det började bra...


.. men sådär jätteintressant var det inte, så storebrorsan Lucas fick hjälpa till. =)


Han fick en sångpåse.

 
De hade/åt precis ätit mellis när vi kom. =)


Lucas fick också julklapp. Pärlor och pärlplatta. Pappa Jimmie var överlycklig. ;) Grabbarna gav Ville en julklapp också, leklera-set!

 
Hur söt får man vara? =)


Ville och Lucas hade riktigt roligt!

   


Hoppa i sängen är fantastiskt roligt, sen ramlade de ihop i en hög... =)


Max vill gärna ha kaffe.. han får nog vänta ett par eller 15 år med det va... ;)


Max och pappa Jimmie


Nu är det liksom julafton imorrn. Crazy! Vi har bingolotter så vi sitter här och småtittar på uppesittarkvällen. Så gott som allt är klart inför imorrn, ska bara baka lite på morgonen tänkte jag. Och förstås så ska Ville leta julklapp! Sen blir det till svärisarna på fika/grötlunch. Och titta på Trolltyg i tomteskogarna hoppas jag! =)
Efter det bär det iväg mot mina päron för att fira jul! Men vi ska tillbaka till svärisarna på juldagen och fira ju där och det tycker jag är så himla skönt och roligt.. då blir julen längre. =)

God Jul på er!


Sleepover

Förra fredagen hade vi Vira sov över här. Gick superbra. Verkligen inga problem. Väldigt skönt att veta, för då blir det definitivt fler ggr om ungarna själva får bestämma! =) Och vi med. Supermysigt var det. Pyssel, lek, Pippi- och Mussetittande var det som dominerade dagarna.

  

 
Villes kula och Viras kula

Den här traditionen ska fortsätta har vi tänkt, varje år. Så till slut har småkottarna ett alldeles eget set av egenmålade julkulor. =)

 
Jag och Kristian målade också. Ni kan väl aldrig gissa vilken som är vems. ;)


Nu hänger de så fint i granen. Tänkte först att Viras skulle hänga här också, men sen tänkte jag att nej, hon måste ju kunna se den varje dag, så den hänger hemma hos henne själv. =)

Det är helt sjukt hur väl barnen kommer överens. Ville beter sig ofta som en slags storebror och tillrättavisar Vira i hur man får bete sig. Haha ;) Men mest leker de bara.. och skrattar.. som de skrattar. =)


Lite av en favoritsysselsättning. Jaga varandra runt runt.

Ville var så söt på morgonen när han vaknade. Han sov hos oss och Vira i hans säng. När vi kom ut i hallen så sa han att Vira sover i hans rum. Jaa, sa jag, men Vira sover så vi måste vara tysta. "Jaaa.. Vira sover.." viskade han. =)
Runt 09:15 blev han dock trött på att hon skulle sova bort hela dagen, så då skulle vi upp o kolla. Haha. Hon var dock redan vaken med en bok i handen, så jag vet inte hur länge hon hade varit vaken. Skruttan.

 
Klär granen. De pyntade även med tomtar på fönstren. Blev så fint så.


Tomtarna ska förstås sitta på rad.


Vira hade gjort illa sig tyckte hon, så Ville skulle blåsa. =)

 
Matdags

 
Har en hel del julpynt i Disney-serien nu. Tack vare min snälla mamma. =)

Nu är det ju alltså bara 2 dagar kvar till julafton. Helt sjukt. Och fantastiskt! Imorrn blir en busy busy day. Städas här hemma, slå in de sista julklapparna, baka och göra lite mer julgodis, hälsa på Max (och resten av familjen också förstås. hehe) och sen kanske kanske spela bingolotto på kvällen. Vi får se om det hinns med, det är lite annat pyssel som ska göras också som jag inte kan skriva här. Kort sagt, på julafton ska det inte stressas ett dugg. Lugnt och fint. Fast det säger man ju alltid.. men jämt är det nåt man glömt.

Ville sa förresten att han älskar mig, för första gången igår. Älskade älskade skrutt. Och idag sa han det till sin pappa. =)

Lucia

Var på världens finaste lilla Lucia-tåg i måndags. Okej, inte världens finaste, men världens sötaste barn var iaf med. ;)

  

  

  



Det sjöngs för fulla muggar (?). Kanske inte. ;) Barnen är så små, så de som väl sjöng, de hördes knappt. Hur som helst så var det mysigt. =) Min lilla michelin-pepparkaka. ;)

Skridskor

Idag har vi varit på isstadion där Ville fått åka skridskor för första gången.


Förväntningarna är höga

  

  



Han kunde stå själv på isen, korta stunder. Bra balansträning det här. =)

  

Såhär glad blev han över att öppna nr.7 i julkalendern och hitta Kalle Anka. =) Han vill gärna fuska och går då och då o plockar ned en vante, nångång har han lyckats hinna öppna också, men nej. Vi säger om och om igen att han bara får öppna en om dagen och då går han o sätter sig nånstans o låtsas vara ledsen... tills vi kittlar honom.. ;)


Jag är såndär som EGENTLIGEN inte vill att Ville ska få en massamassa julklappar, eftersom han ändå inte kommer hinna uppskatta allt han får. Men alltså.. vad svårt det är att sluta handla! "den dääär skulle han gilla och en sååån mååååste han haaa!" Hmpf. Men nu, nu har jag slutat. Nu är det nog. Så. Bra. Tror jag.
Jag funderade faktiskt t o m idag på om vi skulle lägga undan en del julklappar, så han inte får alla på samma dag. Men ja.. vilka lägger man undan dådå? Haha. Jag (vi) har ju bara köpt sånt vi tror att han verkligen skulle gilla (Musse Pigg-flygplan) eller sånt vi gärna ser att han upptäcker (Mora Träsk-Dvd), så att då välja vad man skulle plocka bort, det känns omöjligt. Nåja, nästa år är ett nytt år, DÅ ska vi bara ge MAX 5 julklappar. Så. Bra. Tror jag.


Last day

Idag var då sista dagen på min andra vfu-period. Det var en Marie med tårar i ögonen som körde bort från skolan kan jag meddela. Det kändes så himla tråkigt att inte få vara där förrän nästa höst igen. MEN, när jag gick för att lämna tillbaka nyckeln så pratade jag med rektorn och han frågade om jag skulle vara intresserad av att vikariera där under våren. Vad sa jag då, tror ni? Självklart! Så det är bara att hoppas på att när/om de väl ringer så kan jag säga ja. Gud så spännande! =D

Barnen hade gjort ett stooort kort till mig där alla hade klistrat dit sina små teckningar med fina ord. Ord som "vi kommer sakna dig!" och "jag vill att du ska bli min lärare!" och "du kommer bli en jättebra lärare!" värmer mitt hjärta nåt ofantligt. Finaste barnen. Jag är så glad över att jag hamnade just där. =) De fick kokosrutor (mockarutor) av mig idag som avskedsfika och det var uppskattat. Jag ska maila över receptet till min handledare för det var flera elever som absoluuuuut ville ha receptet. ;)

Jag var ensam igen med några elever under en lektion idag för att de skulle skriva klart sina texter som ska bedömas och då pratade vi lite om att det är min sista dag, de var lika missnöjda med det som jag och det gjorde mig så glad. "Du är sån bra lärare, för du är sträng och det behöver vi!" Sån insikt hos det lilla (10-åriga) barnet. Haha. Fast, sträng vet jag inte om jag kan säga att jag är... ordet har sån dålig innebörd hos de flesta. Hur som helst så menas det ju med att jag såg till att de skötte sig. =) Fick jättefina lovord av min handledare och en till lärare som jag följt lite, kändes precis lika bra det. Jag har hamnat så himla rätt och det är så förbannat jävla fantastiskt att veta det, äntligen!

Back to school på måndag då. Och som ni förstår känns det dubbelt. Skönt, för det blir mer "frihet" nu, med andra tider och så, men tråkigt för så många fler orsaker. Nåja, I´ll be back.


Idag när jag lämnade Ville på förskolan så skulle de vara 3 barn och 3 lärare där hela dagen. Snacka om att de har fått uppmärksamhet idag. ;)

Nästa fredag ska Viran sova här hos oss. Mycket spännande! Första sleep-over för de små skruttungarna. Hon är så himla lätt att ha o göra med, så det kommer gå alldeles utmärkt, det är jag övertygad om. =)


2:a advent

Idag har varit en riktig inför-jul-dag. Vi har bakat pepparkakor, byggt pepparkakshus, ätit tomtegröt, druckit glögg o ätit pepparkakor, provat skridskor och handlat julklappar. Mys. Snart är vi helt färdiga med julklapparna. Som vanligt är det alltid svårast att köpa till sin andre hälft... så det sparas ju alltid till sist. Ville hittade förresten en till av sina julklappar nu i helgen. Men icke! Den lades tillbaka. Han konstaterade dock senare att av tomten får han ett flygplan. Haha. Musse Pigg-flygplan var det.

Igår var vi på julklappsbyte med min sida av släkten, de som inte var sjuka vill säga. Vi fick godis i vår julklapp. Bra, men ändå inte. Hehe. Vi gav bort en bok med julgodis-recept. Hade jag själv velat ha också faktiskt, kanske blir att köpa en sån.

Ville fick sina första skridskor häromdagen, av mormor. Han har tjatat hur länge som helst om skridskor, så nu får vi se nästa helg hur han klarar av det. =)


Måla med fingerfärg är nåt han riktigt gillar.


3 flugor i en smäll. Kissa, äta godis (torkad frukt) och titta på Musse Pigg. Jag säger det funkar.


Äter lite snacks med sysslingen Lucas, hos hans gammelmormor.


Julmat hos gammelmormor.


Chillar med lite russin hos gammelmormor.


Fick ett munspel igår i julkalendern från mormor. Till en början var han konfunderad...


Men sen så. =) Kom förresten precis på att vi glömde kvar det igår hos hans gammelmormor.

 
Bygger pepparkakshus med pappa. Och äter tomtegröt.

  
Det var lite svårt för honom att få ur kristyren, så pappa fick hjälpa till.


Såhär fint blev det, till att börja med.

 
Pepparkaksbak


Glögg o pepparkaka. När han säger glögg låter det som nåt HELT annat kan jag tala om. ;)


Inte riktigt klart än, men grisarna, granen och älgen är på plats. Nu måste vi köpa bomull också.


I sina nya fina skridskor. Han va helnöjd. =)


Svårare vare det att försöka balansera i dem.. hehe

En lekfull dag

Första veckan på vfu:n avklarad. Tänk va skönt med helg, man hinner aldrig uppskatta helgen när man inte är nånstans på heltid. Jag blir nästan lite ledsen över att det bara är en vecka kvar på vfu:n. Nu kommer de ta så lång tid innan jag är där igen för det verkar som att man inte är ute på vfu nåt i nästa kurs..
Imorrn blir det julklappsbyte med släkten och sen lördagsmyyys. Kristian är på AW ikväll så här sitter jag och tittar på Twins medan skrutt sover gott i vår säng. Trodde det skulle ta år och dar innan han somnade efter att jag gick därifrån. Han låg o snacka en stund, men sen blev det tyst. =) Han har haft så roligt idag. Först förskolan, som han älskar och sen när vi hämtade honom så tog vi med oss Viran också och de körde järnet här kan jag säga! Gud så de lekte. Dansade, kramades, sprang och jagade varandra, jagades av Kristian och då tjöööt de verkligen av skratt hela tiden. De är så fina. =)


Elvira blir skrämd av Kristian


Ville jagas av pappa


=)


De är smarta våra ungar. Drar åt varsitt håll.


Springer runt runt och skrattar.


Jagas igen.. ;)

 
Elvira tjuter av skratt =)


Inte snabb nog med kameran.. men man ser hennes hår iaf.. hehe


Ville blev kittlad av de båda två. =)

 
Kramas är mysigt. =)

 
Helt plötsligt började de dansa med varandra.. =)


De ville åka i bilen, men den hade slut på batteri. De var inte helnöjda över det. ;)

  
De små konstnärerna. Ibland hittar man ett konstverk på golvet eller på bordet.. tur det går bort med vatten.


Dags att öppna tv-julkalendern


Han letar.. vare bara det här liksom?!


Nöjer sig till slut.. ;)


Annat är det med julkalendern han har fått från sin mormor. Där i får han en sak varje dag. Igår var det en Musse-figur och idag en Mimmi-figur. =) Har dock glömt att ta kort när han öppnar den, men han gillar den skarpt! "vantor" säger han. =)


Idag fanns det ett kort på förskolan när han visade upp en kloss och då hade han sagt "Pappa jobbar här!". Jag fattade nada så jag frågade läraren. "Vi bara antog att han jobbar på Volvo, för det var ett upponervänt A på klossen?" Haha.. Han är smart han, min unge. ;)

Han hade ritat av sig själv idag och den teckningen hängde uppe på väggen. Får inte glömma att kolla så vi får hem den sen.








Mitt hjärta brister

Åh vad ledsen man blir när man får höra om barn som är sjuka... =( Jag hoppas av hela mitt hjärta att han får bli friskförklarad inom en snar framtid!! Och detsamma gäller för min lilla lilla syster som måste kämpa än en gång.. =(

Plötsligt blev jag oerhört ödmjuk inför mitt eget liv och mitt eget barn..

RSS 2.0