Tänker på en liten plutt...

Då är jag inne på andra perioden av vfu:n. Är i samma klass (4:or) som jag var i 3 dagar i förra perioden. Och det är så kul! Dagarna bara flyger förbi och det är så himla häftigt att få vara med och se hur det går till ute i skolan! 2 veckor blir det den här gången. Enda lilla molnet på himlen är att det blir långa dagar för Ville. Idag blev det 07:30-16:45. Inte optimalt, men det är ju så det måste se ut. Kristian är nämligen på tjänsteresa till imorrn kväll så då kan inte han hämta. Idag tog jag med Vira hem också, så idag var det inte svårt att få med nån av dem. =) Trodde de skulle skrika hela vägen hem i pulkan (pga kylan alltså), men de var så glada så. Det är så roligt att se hur de trivs med varandra. =)

Nu är det alltså snart jul. Helt sjukt! Och fantastiskt! Jag älskar att Ville är så medveten nu och pratar om tomten, julklappar och julafton. Lilla älskade plutt..

Mina tankar går till en liten familj som jag hoppas av hela mitt hjärta inte får nå mer tråkigt besked! Låt nu lilla plutten få bli frisk så han kan komma och leka på förskolan och må bra!!

Tävla om boken "Kalle som Lucia"!

Lagom till Lucia så sitter det säkert massa små pojkar därute i Sverige och drömmer om att få vara vackra och glittrande Lucior med ljus i håret (eller kanske "bara" tärnor med glitter) och som kanske fått höra att det bara är för flickor som får.

Vore det inte perfekt att förmedla lite revolt?


Jag tävlar om boken "Kalle som Lucia" hos Lady Dahmer.

Tävlingen avslutas Fredagen den 3'e December 

Var med och tävla HÄR du med!


Pepparkakor

Vi bakade pepparkakor i söndags efter dopet. Det tyckte Ville om. Och mamma också. Pappa agerade fotograf. Gjorde faktiskt för första gången egen pepparkaksdeg. Mycket godare! Och så enkelt att göra! Nästa gång ska vi göra pepparkakshjärtan med våra namn på som vi kan hänga upp nånstans, kanske i granen. Som vi gjort sedan vi flyttade hit. Förra året kom det dock inte upp några för NÅN råkade ha sönder dem och gjorde aldrig om dem innan jul. ;)

    
  


Äta deg är ju förbenat gott.


Men det är det ju att äta färdiga pepparkakor också.


Villes första egengjorda pepparkaka. Vilket för övrigt är den han äter på bilden innan.


Mamma gillar ju också att baka pepparkakor. Och att äta dem. Okej, mer äta än baka.




Talet

Sitter och skriver på mitt lilla tal som jag ska ha imorrn i skolan. Jag ska prata om genustänk gällande barn. Ämnet ligger mig varmt om hjärtat, så det borde kunna gå att prata om i 5 min utan större problem. Men nervös är jag ändå...

I det stora hela ska jag prata om klädkoder och hur ens bemötande av barn formar dem. En flicka är ju oftast söt i sina gulliga rosa kläder, medan pojkar är tuffa och coola i sina mörka spindelmannentröjor. Ja, ni förstår ju poängen direkt. Självklart förstärks flickans självbild om att hon är söt (passiv) och pojkens om att han är tuff (framåt). En sak jag nu funderade på var hur det kommer sig att folk säger "men hon vill ju haaaa rosa kläääder. bara." Hm? Vad har jag missat här? Vem köper kläderna? Det är väl så himla enkelt som att ta inte med flickebarnet till affären, så var det löst? Och detsamma gäller pojkar förstås. Jag ska verkligen försöka att inte ha med Ville när det är dags för att inhandla kläder. De kläder jag köper, är helt enkelt dessa han ska ha på sig. Och blir det en spindelmannentröja här nångång så kan jag åtminstone lova att det kommer att finnas en hellokittytröja också, eller nån annan "flicktröja". Min poäng med det hela är att köper du inte bara rosa kläder till din dotter, så kommer hon inte att ha på sig bara rosa kläder. As simple as that. Och det gäller att starta så tidigt som möjligt. Direkt. Andra barn kommer att påverka ditt barn, believe me, men det är för att deras föräldrar har påverkat dem i sin tur. Om du direkt från början visar att det är helt på sin plats att flickor kan ha spindelmannentröjor och pojkar hellokittytröjor, ger du ett budskap till ditt barn och då kommer han/hon ha mycket enklare för att inte kunna påverkas. Nu känner jag att jag kan skriva på om det här.. hur länge som helst... men det ska jag inte. Jag ville egentligen bara skriva en liten sammanfattning om mitt tal, det sket sig.

Jag undrar mest vad det är man är rädd för när ens pojke vägras leka med dockor? Att han ska bli gay? Jag läste i en blogg om det här och där skrev hon om just det här med pojkflickor och.. flickpojkar? Just det, inte ens ett ord är det. Det finns liksom ingen benämning för pojkar som leker med "flick-leksaker" utan då handlar det om en fjollig unge helt enkelt. Stort BS på det.

Here he is


Lilla Max <3

6 år

Snart kommer mitt lilla hjärta hem. Vårt lilla hjärta. Han har sovit hos sin mormor och morfar inatt och är nu på kalas hos min kusin. Igår kväll hade vi Lilian och Patrik här för lite allmänt tjitt-tjattrande och wii-spelande. Alltid nice! <3 Årets första glögg-intag gjordes också. SÅ gott. Vi skulle ha bowlat igår, det var planen från början.. men sen så.. nja.. skönt att vara hemma o bara vara, slippa åka buss i det kalla osv. ;)

Kristian är o handlar till min pepparkaksdeg som jag ska ge mig på att göra idag, så vi kan baka ut den imorrn. Spännande!
Vi firar för övrigt 6 år idag. Jag trodde inte att han hade köpt nåt, jag tänkte att det gör han säkert idag o säger att han ska iväg o köpa snus eller nåt.. ;) Tji fick jag, för det hade han. Jättefina blommor i en snygg vas, chokladpraliner och ett fint kort. My man. =)

Jag kan inte sluta tänka på mitt tal jag ska hålla på tisdag. Så fruktansvärt nervös över om jag verkligen har valt rätt ämne eller om det blir platt fall på hela skiten...

Skrev min första lilla salstenta igår. Matematik. Jag svarade på allt och jag tror att jag iaf blir godkänd. Vg blir det inte, så mycket vet jag. Nu återstår "bara" nästa fredags salstenta också... gah.. mycket större tenta..




Bibblan

Ville och jag är ganska nyss hemkomna från stan. Vi tog bussen vid tio och gick till stadsbiblioteket för att träffa några klasskompisar (blev bara Emmy och Maria till slut) för att gå igenom matematiken inför morgondagens tenta. Det var en hel del som klarnade, så det var välbehövligt! Vi barrikaderade oss inne på barnavdelningen så Ville kunde springa omkring och "läsa böcker" eller allmänt vara. Jag har tänkt ända sedan mammagruppen var där när småttingarna var småsmåsmå, att vi ska dit o hänga lite, men det har aldrig blivit av. Det ska vi ändra på efter idag!

Nu sover han som ett litet barn här i soffan. Helt slut efter förmiddagens äventyr. Imorrn blir det ytterligare äventyr, då ska vi med hans mormor till julmarknaden i Taxinge slott. Efter tentan dådå. Sen på kvällen är det planerat att bowla och dricka lite, sen om det blir bowling eller inte, det återstår att se. Allt låter så himla bra när man planerar... sen är det det där med att ta sig dit och hem och det är kallt och det kostar and so on. ;) Dricka en skvätt blir det iaf. Fast bowla skulle va kul... längesen..

Ringde och fick svar på det där provet som togs på Ville i söndags. Negativt. Skönt. Inga streptockocker. Frisk. Tack.
Fast nu hade vi ju redan bestämt det här med julmarknaden imorrn så han ska ändå inte till förskolan förrän på tisdag. Både bra och dåligt med det. Bra för att det förstås är skönt att vara hemma, men dåligt för att det blir så många dagar han missat.. de har ju roligt på förskolan liksom. Helt annan stimulans än hemma. Men men, på tisdag kör vi på som vanligt.

Idag när Kristian kommit hem så ska jag iväg en sväng.. Fixa en grej till dopet på söndag och sen försöka hitta nå kläder. NÅN slags tröja/tunika/skjorta av NÅT slag ska jag hitta. Har ju kvar en hel del presentkort från när jag fyllde år.

Har jag skrivit att vi ska vara gudföräldrar till lilla Max? Om inte, så skriver jag det nu. =) På söndag är det då dop för den lilla krabaten. Mitt enda problem är vem som ska ta kort med min kamera? Vem är frivillig? (som ska på dopet förstås.. hehe) ;)
Om man ens får ta under ceremonin.. alla präster gillar ju inte det där. Fast jag förstår verkligen inte varför? För en del präster går det hur bra som helst...

Nu vaknar han nog.

Feberfri

Det är torka på det här med skrivandet här.. troligtvis pga så mycket annat som hela tiden ska skrivas och läsas i skolan. Just nu skriver jag på mitt lilla 5-min tal som jag ska ha nästa vecka inför klasskamrater. Ojoj vilken talängslan man har alltså.. det är så uppenbart när man nu har förstått _varför_ det är så också, vilket är pga hur undervisningen har skett i ens uppväxt. Tala på att öva, vad är det? Förutom de obligatoriska muntliga redovisningarna man skulle göra om t.ex. Kongo på geografilektionen. Då skolkade jag dessutom oftast också, vilket i slutändan ledde till att man slapp göra det för det fanns det inte längre någon tid för.. Varför inte integrera talövningar från början, så att folk inte sitter här som jag gör nu 20 år senare och våndas inför att behöva tala inför andra vuxna. Suck.

Det är så sjukt intressant allting i skolan nu och det är så himla härligt att ha de här aha-upplevelserna. "Jahaaa, ja men det är ju dääärför." och "Ja men sååå kan man ju göra!"

Nåt som är mindre härligt är att Ville fick feber i torsdags som höll i sig till natten som var. Peppar peppar så har han inte haft någon feber idag. Vi var hos doktorn igår som tog odling på streptokocker, som visade negativt. Han (doktorn) hade ändock en aning om att det skulle kunna vara nåt sånt för mandlarna var lite förstorade och tog en mer avancerad odling som skulle skickas iväg, så vi får veta säkert på torsdag. Sjuksköterskan sa att han bör vara hemma från förskolan till dess att vi får svar, pga smittorisk. Glömde förstås att ringa förskolan idag så det får jag göra imorrn bitti... Tur att mamma kan ha honom en extra dag den här veckan så vi slipper vabba/missa skola. Han mår ju ändå bra och är feberfri.

Imorrn ska hans (Villes) farmor komma hit på kvällen och vara barnvakt så att vi kan gå o se Donnys pjäs. Spännande att se honom i en allvarlig roll!

På fredag har vi vår första salstenta. Matematik är ämnet. Gosh. Tentan är liten, men ändå.. Matte är inte mitt starka ämne precis. Ge mig rättstavning istället så grejar jag det! ;)

Imorrn ska jag vara hemma med skrutt. Får försöka plugga i den mån det går. Han är ju rätt självgående så en del stunder kan jag säkert få till lite läsning.


Med sin älskade sångpåse


Spelar guitarhero med pappa

 
Äter halloween-trerättersmiddag. Han älskar att skåla i finglas.

 
Lycklig när han får blåsa ut ljusen efter avslutad middag


En morgon när jag mornade mig i hans säng medan han var uppe och lekte, så hörde jag plötsligt "MAMMA!! KOLLA HÄ DÅ!!" Ojoj tänkte jag och rusade upp, vad tusan har hänt?! Jorå, där stod han lycklig hållandes en av hans icke inslagna julklappar i form av Musse Pigg Klubbhus-lego. Vem blev jätteledsen när mamma förklarade att vi inte skulle öppna den nu?


Mimmi är verkligen favoriten


Imorse när vi vaknade så sa han "gattis moffa! var är moffas paket då?" Han kom ihåg att vi slog in det imorrn och pratade om att morfar fyller idag och att man då säger grattis. Lilla älskade unge. Däremot var det ju framsteg att han inte blev ledsen och skulle ha paket när morfar öppnade sitt, för det kan jag berätta att han blev igår när Kristian öppnade sitt på fars dag. "min tur?" sa Ville. Jag förklarade att det är pappa som får present idag. "miiiin tuuur..." sa han o började gråta. Vad gör man? Ungen har 39 graders feber och mammahjärtat vill se honom glad? Jo, då går man upp o hämtar en av julklapparna, slår in och ger. Glad unge = glad mamma/pappa. ;) Det går förstår emot vad jag tycker om detta, men jag medger att jag ser det som mer "allvarligt" när han är så pass stor att han verkligen förstår varför inte han får present när andra får det. Det blir ju förstås inte en vana, sånt får man passa sig för... för då spelar det ingen roll om han "förstår" sen. Är han då van att få när andra får, då spelar det ingen roll för honom. Men men.. som sagt.. han var sjuk! ;)



Kan dessutom tillägga att han nu är helt blöjfri på dagarna (förutom under sovtid. dock har han under sovtid på dagen nu medan han varit sjuk inte haft blöja, så det kanske bara behövs på natten numera).




Trött

Idag är jag verkligen supertrött. Hostar som en tok och är sådär däven hela tiden... Skitockså. Ville är hemma med mig idag för jag visste att jag ändå inte skulle sitta och plugga. Han är dock inte helnöjd, för jag orkar inte hitta på grejer när jag mår såhär. Tur att han är bra på att leka själv. Tågbanan är det som hägrar just nu.

Äsch.. orkar inte ens skriva.. hehe

RSS 2.0